ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Създават мрежа на кметовете на Европейските столици на културата

Конференцията на кметовете на Европейските столици на културата, която се проведе във Флоренция, Италия тази работна седмица приключи с подписването на заключителен документ от представителите на всички бивши, настоящи и определени за бъдещи Европейски столици на културата градове. За Пловдив подпис положи заместник-кметът Розалин Петков.

„Притежаването на титлата „Европейска столица на културата“ може да има много потенциални ползи, когато това е внимателно планирано. Европейските столици на културата остават преди всичко културни инициативи, но могат да донесат значителни социални и икономически ползи, те са вградени в дългосрочната стратегия за развитие, насочена към култура за съответния град“, се казва в документа.

С акта на подписване се цели насърчаване на съхранението и ползата от културните изяви и културното наследство, включително чрез популяризиране на обществената осведоменост и образование, за запазване на паметта на миналото за бъдещите поколения, насърчаване на културното развитие и насърчаване на културния диалог и мир между народите.

Кметовете на градовете европейски столици на културата се ангажират да допринесат за запазването и усъвършенстването на културно многообразие и на културното наследство, да продължат да интегрират и да поддържат културните политики и дейности като основен приоритет в общинските програми.

Предстои да се създаде мрежа от кметове на Европейските столици на културата, която да се събира регулярно на всеки две години в различна столица на културата, за да оцени постигнатия напредък и да се обсъдят нови идеи и предложения.

Конференцията се организира във връзка с Европейската година на културното наследство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина